Çocuklarda Ateş
Çocuk hekimlerine en sık başvuru nedenini ateş oluşturmaktadır. Çocuk muayeneleri ve acil servis başvurularının %10 ile %20 sinde esas yakınma nedeni ateştir. Ateşin tanımı oldukça zordur. Vücudun çeşitli bölgelerinde ölçülen değerler farklı olduğu gibi, gün içindeki değerlerde de farklılıklar vardır.
Rektal 38 °C, ağız 37,5 °C, koltuk altı 37,2 °C kulak 38 °C üzeri değerler ateş olarak kabul edilmektedir. Ateş ölçümü için birçok yöntem bulunmakla birlikte en uygun yol koltuk altından 3-5 dk. beklemek suretiyle ölçüm yapan dijital termometrelerdir. Zararlı etkilerinden dolayı artık günümüzde civalı termometrelerin kullanımı önerilmemektedir.
Çocuklardaki ateşin başlıca nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonların dışında aşı uygulamalarından sonra, diş çıkarma dönemlerinde, birçok romatizmal ve malign hastalıklar seyrinde de ateş görülebilr. Aşılama sonrası gelişen ateş oluşumu ve görülme zamanı aşının tipine göre değişmekte olup, aşı sonrası verilen ateş düşürücüler aşı etkinliğinin azalmasına neden olabilir. Ortam ısısının aşırı yüksekliği veya fazla giyecek giydirilmesi küçük bebeklerde ateş yüksekliğine neden olabilir. Ortam ısısının düşürülmesi ve bebeğin soyulması ile ateş kendiliğinden düşer. Diş çıkarma döneminde görülen ateşt artışılan bir konudur. Genellikle diş çıkarmaya bağlı ateş yüksek bir ateş olmayıp 38,5 °C yi geçmez ve bebeğin keyfini de bozmaz.
Ateşli çocuğun tedavisi konusunda tartışmalar mevcuttur. Ateşin bir savunma mekanizması olduğu görüşü yanı sıra ateş tedavisinin önemli olduğunu vurgulayan çalışmalarda vardır. Ama genel kanı; 6 yaştan küçük çocukların,hamilelerin ve kalp hastalığı olan kişilerin ateşinin düşürülmesi yönündedir.
-Eğer bebek üç aydan küçük ve ateşi 38° C ise
-Üç aydan büyük bir çocukta ateş 38° C veya daha yüksek ve çocuğun görünümü iyi değilse
-Üç ay-otuz altı ay arasındaki bebek çocuklarda ateş 38,9°C ve üstünde ise
-Herhangi bir yaştaki çocukta ateş 40° C ve üzeri ise
-Çocuğun öyküsüne ateşli havale mevcutsa
-Ateşle birlikte döküntüleri mevcutsa
-Çocukta kronik hastalıklar ( kalp hastalığı, kanser, lupus ve orak hücreli anemi vs.) tanısı ile takip ediliyorsa bu durumda çocuğun mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
-Ateşli çocukta yapılacak öncelikle yaklaşım ateşin düşürülmesidir. Bu durumda;
-Çocuğun giysileri çıkarınız veya azaltınız
-Çocuğun bulunduğu odayı serinletiniz
-Sıvı almasını artırınız
-Ilık suyla banyo yapmasını sağlayınız.
Oda ısısının 22-23°C ve banyo su ısısının 29.4 °C ve 32.2° C arasında olmasına dikkat ediniz. Ateş yukarıda belirtilen işlemlerde düzelmez ve ateş yükselmeye devam ederse bu durumda doktoru ile görüşünüz ve ateş düşürücülere başlayınız.