Sağlık Köşesi
Tüm Bilgiler »
Randevu Telefonlarımız
RANDEVU TELEFONLARIMIZ   
0(232) 438 51 21
0(533) 639 01 13

Çocuğumun Boynunda Şişlik Var

Çocuklarda boyunda ele gelen şişliklerin çoğu iyi huylu şişlikler olmasına rağmen görüldüğünde ebeveynlerde paniğe neden olur. Bunlar sıklıkla baş boyun enfeksiyonlarına ikincil büyümüş lenf bezleridir. Bazen doğuştan kistler,yarıklar,boyun kası içine kanamalar,troid bezi büyümeleri(guatr) de olabilir.

Lenf bezleri nedir, nerelerde bulunur?
Lenf bezleri, bağışıklık sisteminin birer parçası olup vücudumuzun hemen heryerinde bulunur.. İçinde lenfosit dediğimiz vücudun savunmasında görevli hücreler ağırlıklı olarak yer alır. Dışarıdan büyüdüğü kolayca fark edilebilen  boyunda yer alan lenf bezi şişmeleri sıklıkla doktora başvuru nedenidir.

Çocuklarda lenf bezleri neden şişer?
Bir çok enfeksiyon durumunda, başta en yakın lenf bezleri olmak üzere bir kısım lenf bezlerinde ağrılı büyümeler olur. Bunun nedeni, özellikle içinde yer alan lenfosit dediğimiz hücrelerin enfeksiyonla mücadele sırasında sayısal artışıdır. Lenf bezinde diğer patolojik değişiklikler de büyümeye katkıda bulunur. Çocuklarda lenf bezleri erişkinlere oranla daha büyük olup nohut büyüklüğünde (1-1,5 cm kadar) ele gelmesi genellikle normal kabul edilir.  

Çocuklar, sıklıkla viral veya bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonu(farenjit, tonsillit, rinit,sinüzit) geçirdiklerinden, bu bölgeyi temizleyen,en yakın boyun lenf bezleri şişer. Burası tam çene köşemizin altına uyan bölgedir. Bu lenf bezleri muayenede ağrılı olup enfeksiyon sırasında veya hemen sonrasında kısa sürede büyüme gösterir. 

Bu tür lenf bezi büyümeleri, kendiliğinden veya gerektiğinde antibiyotik tedavisiyle 6-8 haftada gerilemeye başlar ve tamamının kaybolması 8-12 haftayı bulabilir. 

Yukarıda tanımlanan tarzda lenf bezi büyümeleri genelde solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslere bağlı olmakla beraber, sık görülen EBV(öpücükhastalığı) enfeksiyonunda büyüme çok belirgindir ve antibiyotik tedavisi gerekmez.

Bir lenf bezi şişmesi ağrılı olup çocuk dokunulmasını istemiyorsa ve ateş varsa, buna lenf bezi iltihabı (lenfadenit) diyoruz. Bu tür durumlar, akut(ani başlangıçlı), subakut(daha yavaş başlangıçlı) ya da kronik(çok yavaş başlangıçlı) olabilir. Akut olanlar genelde çocuğun genel durumunu bozarlar ve hızlıca değerlendirilmeleri gerekir. Çoğu zaman ağızdan  antibiyotik tedavisi  başarılıdır. Uygun antibiyotik tedavisi verilmezse veya hiç tedavi edilmezlerse bunlar abseleşirler. Bu durumda da cerrahi olarak boşaltılarak tedavi edilmesi gerekir.

Subakut veya kronik lenf bezi büyümeleri ise daha spesifik büyümelerdir. Lenf bezleri serttir, hareketsiz olabilir ve kötü huylu bir tümör sanılabilirler. Örneğin nadiren sol kola verem aşısı uygulanması sonrası  (3-4/100.000) koltuk altında ve boyunda, toksoplazmozis, atipik mikobakteriyel, paraziter enfeksiyonlar ve kedi tırmığı hastalığı neden olabilir

Bir bölgedeki lenf bezleri giderek ağrısız, hareketsiz olarak büyüyorsa, lastik silgi sertliğinde veya daha sert ele geliyorsa; buna ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, halsizlik, çabuk yorulma, deride kanamalar eşlik ediyorsa ayrıntılı incelenmesi gerekir. Bu tür bir klinik tabloda kötü huylu tümörler akla getirilmelidir.