Sağlık Köşesi
Tüm Bilgiler »
Randevu Telefonlarımız
RANDEVU TELEFONLARIMIZ   
0(232) 438 51 21
0(533) 639 01 13

Çocuklarda Uyku Terörü

 Gece terörü bir uyku sorunudur. Eskiden sanıldığı kadar nadir değildir. Prognozu iyi olmakla birlikte ebeveynleri endişelendiren bir durumdur.Daha çok 3-12 yaş arası çocuklarda görülmekle birlikte sıklık 3 yaşından ergenliğe kadar gittikçe azalır.Kız çocuklarında daha sıktır. Uykunun ikinci evresinin yani non – REM evresinin 3 ve 4'üncü kısımları arasında meydana gelir. Bu da yaklaşık olarak, çocuğunuzun uykuya dalışından 90 dakika sonrasına denk düşmektedir. Kâbuslarla olan farklılığı ilk olarak bu evre değişikliğiyle açıklanabilir. Çünkü kâbuslar uykunun ilk evresi olan REM sırasında meydana gelirken, gece terörü, çok daha derin bir uyku kabul edilen non – REM sırasında olmaktadır. Çocuklar kâbuslarını uyandıklarında hatırlayabilir ve anlatabilirler. Oysaki gece teröründen sonra çığlıklar atarak uyanan çocuk neden korktuğunu bile bilmemektedir ve dolayısıyla sakinleştirilmesi daha zor bir ruh halinde olur.Gece terörleri,devamlılığı olan episodlar halinde gelir. Çocuğunuzu derin uykudan bir anda uyanmış,korkmuş çığlık ve hıçkırıklar içinde ağlıyor olarak bulursunuz.Nedenini sorduğunuzda size cevap veremeyecek ve zor sakinleşecektir.Bunlar dışındaki diğer belirtiler;Şiddet davranışı,uyanık görünüp aslında uyuma,konuşamama ve kendini ifade edememe, çok hızlı kalp atışları,çok hızlı nefes alıp verme ve aşırı terleme,olanları anlayamama ve hatırlamama olarak sıralanabilir.Bazı ataklar 1-2 dakika süebilir ve genelde sonrasında çocuk uykuya döner.Ama bazen 30 dakikayı bulan episodlar görülebilir ve bir türlü uykusuna dönmek istemeyen bir çocukla karşılaşabiliriz.

 Varlığıyla aile yaşantınızı bir kâbusa dönüştürebilecek olan gece terörlerinin nedenleri şunlardan biri olabilir:

  Uykusuzluk ve buna bağlı yorgunluk (en önemli neden)

 Stresli yaşam

 Yüksek ateş

 Bazı ilaçlar

 Yaşadığı bir travma

 

  Çocuğunuz bu nöbetler sırasında zarar görebilir. Bu zararları ve hatta nöbetleri en aza indirebilmek için yapabilecekleriniz şunlardır:

  Çocuğunuzun odasını, yatağını ve yatağının çevresini güvenli bir hale getirin.

  Uykusunu kaçırabilecek ya da uykusuzluğa neden olabilecek her şeyi odadan uzaklaştırın.

 Çocuk sakinleşene kadar onunla birlikte kalmak.

 Düzenli bir uyku sistemi oluşturun.

 Atak hep aynı saatlerde geliyorsa çocuğu ataktan 5-10 dk öncesinde uyandırın.
Aşırı aktivite ve yorgunluktan kaçının.

 

 Bu problem için maalesef henüz bir ilaç tedavisi uygulanmıyor. Ancak böyle bir sorunu yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir çocuk doktoruna gitmeniz sizin faydanıza olacaktır. Gece terörüne neden olan bir sorun varsa, bu sorunun tespitinde bir uzmanın yardımı sayesinde sorunun çözümüne ulaşmak mümkün olabilir.