Sağlık Köşesi
Tüm Bilgiler »
Randevu Telefonlarımız
RANDEVU TELEFONLARIMIZ   
0(232) 438 51 21
0(533) 639 01 13

Diş Çıkarma

Bebeğin dişlerinin çıkması da aslında büyüdüğünün, geliştiğinin ifadesidir ve bizi mutlu eder. Oysa aynı durum huzursuz, iştahsız günlere neden olduğunda anneleri sıkıntıya soksa da bunların olması tamamen normaldir ve hepsi geçecektir.

İLK DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR ?

Ortalama olarak ilk diş 7. ay ortalarında belirir. Genel olarakilk diş en erken  4. ayda erkendençıkabilirken, 15.aya kadar da gecikebilir. Dişlerin çıkışı genellikle kalıtsal düzene uyar, yani ebeveynlerin ve diğer kardeşlerin  dişleri hangi ayda çıktıysa bebeğinizin dişleride ortalama aynı aylarda çıkacaktır. Genellikle ilk çıkan dişler alt kesiciler olmakla birlikte dişlerin çıkış sıralaması da bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebekler 36 aya gelince 20 adet süt dişine sahipolurlar.  Dişlerin çok erken ya da geç çıkması bazı (raşitizm veya troid bezi) hastalıkların bir bulgusu olabilir.

DİŞLER ÇIKARKENNELER OLUR ?

Diş çıkarma belirtileri dişlerin kendisinden iki-üç ay önce ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çocuktan çocuğa değişir. Salya akıtmak, 38,5 dereceyi geçmeyen ve çocuğun keyfini bozmayan ateş, kulak kaşıntısı, hafif sulu gaita, ağrı,  huzursuzluk, uykusuzluk ve  iştahsızlık diş çıkarma döneminde görülebilen başlıca semptomlardır. Bir bebekte önceki dönemde diş çıkartırken görülen semptomlar sonraki dişlerin çıkması sırasında da beklenir ve genelliklede çocuk büyüdükçe giderek azalır. Bazen yeni çıkan bir diş, diş etinde kanamaya yol açarak (diş eti hematomu) mavimtrak bir renk değişikliğine neden olabilir.  Bu hematomlar için endişelenmeye gerek yoktur ve tıbbi girişim gerektirmeden kendiliklerinden düzelirler. Soğuk kompres acıyı azaltıp iyileşmeyi hızlandırabilir.

DİŞ ÇIKARKENNELER YAPMALI ?

Dişler çıkarken birçok rahatlatıcı yöntem denenebilir. Soğukıslak temiz bir bezle masaj, sert olmayan diş kaşıyıcıları, ağrı kesici özelliği olan diş jelleri ve mecbur kalındığında doktorunuzun önerisiyle  parasetamol gibi ilaçların kullanımı sayılabilir. Havuç gibi parçalanabilen ve akciğerlere kaçma riski olan yiyecekler diş kaşıma amaçlı verilmemelidir.